zondag 16 oktober 2011

TRIN terug in Myanmar (Birma) Blog 2


TRIN - Het thema van de conferentie is Arise and Shine uit Jesaja 60. Natie sta op want Gods licht schijnt over u. De zaal stroomt deze 2e dag al sneller vol dan gisteren. Duizenden mensen zijn aanwezig om God te ontmoeten. Vlak voor de start sprak ik een van de voorgangers en ik vroeg hem naar de betekenis van deze conferentie en of het naar verwachting was. Hij reageerde dat de conferentie van groot belang is, dit omdat er nog nooit in deze natie zo een grote conferentie openlijk heeft plaatsgevonden. Ook de aanwezigheid van de 2 ministers tijdens de dag van gisteren vond hij een geweldig teken van een nieuwe openheid die in dit land aan het komen is. Wat hem betreft is deze conferentie, de betrokkenheid en de opkomst boven verwachting. Ik hoor van alle leiders dat het speciaal is dat alle denominaties betrokken zijn. Iedereen die ik spreek is diep onder de indruk van wat God aan het doen is.
Een van de verrassingen in dit land is dat de stroom geregeld pauze neemt. Zo zaten we gisteravond met een groep in een Thais restaurant te eten en tot drie keer toe beleefden we een moment van een uniek soort ‘candle light dinner’. Totale uitval van alle licht en dan is het echt stikdonker. Zo ook vanochtend, een kwartier na aanvang valt alles uit. Mattheus staat op het podium te openen en dan opeens valt het stil. Wat er daarna gebeurde was voor mij een kippenvel moment. Een akoestische gitaar die nauwelijks te horen is en iemand met een megafoon leidt duizenden mensen in aanbidding. Halleluja klinkt uit duizenden monden, handen in de lucht en de aanwezigheid van God daalt voelbaar neer als God zo goed als acapella wordt aanbeden. Het is bijna jammer dat na zo’n 15 minuten het geluid weer terugkomt. Hoewel de aanbidding daarna overweldigend is.
Gisteren wachtte ons na afloop van de dag een verrassing. De gids vertelde ons in de bus dat er een rondrit door ‘downtown’ van de stad zou volgen. Een indrukwekkende tour volgt waarbij de gids ons trakteert op afwisselend verhalen over de cultuur van dit land en ons wijst op allerlei bezienswaardigheden. De stad waar we verblijven telt naar zijn zeggen ruim 5.000.000 inwoners. Hiervan , vertelt hij zijn er 1.000.000 boeddhistische monniken en 1.000.000 soldaten. Hij leidt ons langs grote kloostercomplexen en een enorme gouden pagoda, een van de velen. Alles is goud wat er schittert en de top van de tempels zijn belegd met diamanten en juwelen. Het land bezit diamant mijnen, goudmijnen, marmermijnen en zo vertelt hij gaat veel van deze rijkdom naar de bouw van de vele pagoda’s. Uit zijn eigen leven deelt hij dat hij jaren heeft gewerkt als leerkracht op een lagere school. Aangezien het hek van de school vervangen diende te worden, begon hij fondsen te werven onder de lokale bevolking. Echter zonder enig resultaat. Maar een paar weken later begon een monnik geld te werven voor de trappen van de tempel met het verhaal dat als de mensen geld gaven ze een beter leven na dit leven zouden krijgen. Het geld stroomde binnen. Na dit incident had hij het zo gehad met deze vorm van verarmen van de bevolking dat hij gids geworden is, en dát uit de mond van een boeddhist. Door zijn verhalen heen hoor je wat je ziet. De tempel en kloostercomplexen stralen rijkdom uit, terwijl het merendeel van de bevolking in armoede leeft.
Ik sta samen met Mattheus en anderen op het podium terwijl ik luister als Philip Mantofa een van de meest indrukwekkende bekeringsoproepen doet die ik ooit gehoord heb. Dit na een glasheldere boodschap over de realiteit van hemel en hel. Mensen stromen naar beneden en op een teken rennen honderden mensen naar het podium en knielen neer. Ik tel de rijen van mensen die geknield liggen van voren naar achter kan niet anders dan concluderen dat ruim 900 mensen hun leven aan Jezus hebben gegeven. Ze worden meegenomen in een zondaarsgebed en daarna breekt een oorverdovend applaus los. De velden zijn wit om te oogsten, en mijn gebed stijgt op naar de hemel, Heer wees ons land genadig, en zend een opwekking. Laat het ook in Nederland realiteit worden dat de duizenden hun leven overgeven aan Uw liefde! Een leven gewonnen voor Jezus is het grootste wonder dat kan gebeuren!
Wat kunnen deze mensen zingen en God aanbidden. En wát een honger naar God! De middag is gebruikt om als team voor de zieken te bidden. Ruim 1,5 uur lang hebben we als team voor zieken gebeden die zich in rijen opstelden om genezing te ontvangen. De mensen bleven komen met ziekten en problemen als verlamming, blindheid, doofheid, niet kunnen spreken, pijn in rug, nieren, HIV, kanker, huidproblemen en de nodige andere klachten. Wat een pijn zie je soms in ogen, verdriet van moeders die met hun zieke kinderen komen voor gebed. Zijn er velen genezen? Gezien het tempo waar in het ging was dat moeilijk te controleren. Bij mij in de rij getuigden verschillende mensen dat doofheid verdwenen was en bij controle gaven ze aan gehoor te hebben, een man met 1 blind oog, kon bij controle de opgestoken vingers zien, terwijl we zijn andere oog afdekten. Mensen die hun arm niet omhoog konden krijgen, hieven hun armen op na gebed. Zijn er genezingen geweest? Ja, daar ben ik overtuigd. Werd iedereen genezen? Bij mij in de rij niet, zoals dat meisje dat kwam voor oogproblemen maar huilend aangaf dat er geen verandering was. Waarom raakt God de een wel aan en een ander niet? De hemel weet het.
Terwijl we baden bleef ik denken aan Mattheus 4 waar een genezingscampagne Jezus werd beschreven, iedereen genas zegt de Bijbel. Daar gaan we voor, de duivel steelt en rooft en ziekte hoort niet thuis in het koninkrijk van de hemel! Wij bidden, God is de geneesheer. Daar verandert niets aan. Andere teamleden getuigen hetzelfde, veel verschillende ziekten kwamen langs, ook zij hoorden mensen getuigen dat ze door God waren aangeraakt.
Ondertussen spreekt Mattheus op krachtige wijze over de doop en vervulling met de Heilige Geest, en op dit moment kijk ik uit over honderden mensen die vooraanstaan, hongerig naar een diepe aanraking van God. Er wordt gehuild en je ziet mensen diep aangeraakt worden. God is tastbaar aanwezig, je voelt dat aan alles, intense aanbidding vult de zaal terwijl het team van door de vele honderden heen beweegt en ze de handen oplegt. Tussen deze mensen zullen zeker ook mensen staan die hun leven vanochtend aan Jezus hebben gegeven, wat is er dan beter om diezelfde dag nog vervuld te worden met de Heilige Geest. Philip Mantofa heeft vanochtend heel duidelijk deze mensen aangesproken om komende zondag een kerk te zoeken en zich aan te melden om zich te laten dopen. Totale wedergeboorte zoals de Bijbel dat leert, vindt dan plaats. Bekering, bezegeling met de Heilige Geest, wetend dat je een kind bent van God, gedoopt door de Heilige Geest en ondergedompeld in water. Dit is het Koninkrijk van God dat baan breekt in een land waar andere goden strijden om voorrang. Maar in het eind, is er maar één Koninkrijk dat overwint, en wel het koninkrijk van de Heer der Heren en de Koning der Koningen.
In mijn geestesoog zie ik in Nederland kerken volstromen met mensen hongerig en dorstend naar die ene Koning, de allerhoogste God, aan wie niemand gelijk is. De kerk van Christus is een overwinnende, krachtige kerk, vol van Gods kracht, vol van heiligheid, en vol van glorie!
Een tweede dag komt ten einde en opnieuw gaat er een moe en voldaan team, dankbaar voor wat God gedaan heeft naar het hotel voor een welverdiende nachtrust.  
Daniel Renger

www.trin.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten